Even voorstellen | Ellen Elens

Even voorstellen | Ellen Elens
11 September 2019

Je krijgt onze mensen regelmatig aan de telefoon, of je ontmoet ze. Maar wie zijn ze nou eigenlijk? Wat is hun achtergrond, hun bevlogenheid? Tijd voor een blik achter de schermen. Deze keer: Ellen Elens.

‘Ik verbaas me elke dag weer over de mogelijkheden’

De Udense Ellen Elens woonde, werkte en leerde door heel Nederland voor ze haar plek vond bij de Heische Hoeve. Geboren in Vlaardingen, studeerde ze personeelsmanagement in Breda. Ze werkte achtereenvolgens bij een arbeidsbureau, bij theater Markant in Uden en bij Mars in Veghel. “In mijn woonplaats kwam ik in contact met ‘D’n hof van de toekomst’, een permacultuurtuin,” vertelt Ellen. “Permacultuur betekent: permanente teelt. Het doel is om duurzame ecologische systemen te ontwerpen die gezond voedsel opleveren én de bodem blijvend vruchtbaar maken en houden. Een plek waar de natuur de ruimte krijgt en dat sprak me zeer aan. Thuis was ik al in de weer met een moestuin. Dat inspireerde me om de cursussen permacultuur en voedselbossen te gaan volgen. Toen mijn baan bij Mars na een reorganisatie ophield, besloot ik mijn hart te gaan volgen: doen wat ik echt leuk vind. Ik begon aan de tweejarige biodynamische opleiding Stadslandbouw op de Warmonderhof in Dronten. Toen ik de vacature van de Heische Hoeve voor een moestuinder zag, kon ik mijn ogen bijna niet geloven. Zoiets kom je zelden tegen, dus ik besloot te reageren en met succes. Ik ben er echt thuis, ze wilden starten met permacultuur en een voedselbos. En daarmee viel alles op z'n plek. Ik volgde ook nog een opleiding imkeren en ben nu onder andere bezig met bijen, druiven en heel veel streekproducten. Inmiddels liggen de plannen voor het voedselbos uitgewerkt op de tekentafel. We denken aan bessen, abrikozen, nashipeer, pawpaw en uiensoepbomen. Het mooie aan de Heische Hoeve is dat er heel veel mogelijk is. Daar verbaas ik me elke dag weer over. Als het potentie heeft zeggen ze: voer maar uit. Zo is de Heische Hoeve groot door heel veel kleine dingen samen te laten komen.”


  • De Heische Hoeve in nationale Food100
    Bus Whisky en De Heische Hoeve staan dit jaar in nationale Food100, dé lijst van voedselveranderaars in Nederland die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Elk jaar wordt een nieuwe lijst...
  • Bus Whisky wint weer goud in Azië
    “Gouden medaille bij China Wine & Spirits awards” Eind 2019 werd Bus Whisky succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot de tweede whiskyproducent...
  • Heische Hoeve Whisky wint gouden duurzaamheidsmedaille in Hongkong
    Hongkong - Bus Wisky, het whiskylabel van De Heische Hoeve,is tijdens de Global Green Awards in Hongkong beloond met een gouden duurzaamheidsmedaille. Eind 2019 werd Bus succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar...


Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk van onze huisgestookte Bus Whisky gewaardeerd: